För tionde året i rad ger Rabén & Sjögren ut en adventsbok, dvs en bok med 24 kapitel, ett för varje dag i december fram till julafton. I år heter adventsboken Julmysteriet och är skriven av Lisa Bjärbo. De väldigt fina illustrationerna har Matilda Ruta gjort. Boken vänder sig till läsare mellan 3 och 6 år, men huvudpersonen Ebbe är just 6 år och hans syster ska fylla 13 år, så jag tror absolut att även barn i lågstadieåldern kan uppskatta den.

Ebbe absolut älskar julen och redan i början av december är det fullt fokus på julförberedelser. Mest av allt ser han fram emot att få lösa de kluriga gåtorna i mammas speciella julkalender och han vill självklart göra det tillsammans med sin syster Märta. Den blivande tonåringen är dock inte alls på humör när Ebbe väcker henne tidigt den 1 december och han blir både ledsen och besviken. Traditioner är viktiga för Ebbe och att mammas fantastiska adventskalender inte längre roar Märta är obegripligt, tycker han. Att pynta är också livsviktigt och 2 december tar mamma fram den bruna lådan med julsaker. Han tar julstjärnan som är orange som vanligt och ger Märta den röda.

Orsaken till Märtas dåliga humör är att mammas pojkvän Ernesto ska fira jul hos dem tillsammans med sin tvååriga dotter Francis. ”Jag vill inte nån himla bonusfamilj” skriker hon och är sur som ett åskmoln. Sedan berättar hon att hon inte tänker fira jul i år och det verkar som att hon menar allvar. Kanske handlar det om att hon saknar sin pappa. Ebbes och Märtas pappa har varit död länge. Han blev sjuk när Ebbe föddes och dog två år senare. Ebbe minns honom inte alls, men det gör Märta. Inte konstigt då kanske att det är hon som är mest orolig över hur det ska bli om Ernesto flyttar in. Mest orolig är hon för att farmor och farfar ska bli ledsna.

Vad är det då för julmysterium boken handlar om? Jo, det börjar försvinna julsaker från huset och ingen vet var de tar vägen. Ebbe letar tillsammans med hunden Göran, men det är svårt att klura ut vem tjuven är och vi får vänta nästan till jul innan mysteriet är löst. Då bjuds vi in på ett lite annorlunda, men inte desto mindre trevligt firande.

Julmysteriet är en vardagsberättelse om en familj som försöker fira jul som vanligt även om mycket har förändrats. Det är inte jättemycket tomtar och inte speciellt mycket fantasi, snarare är det socialrealism för hela bunten och det är inget fel med det. En fin och bra historia är vad vi bjuds på, men jag saknar de magiska ingredienserna lite. Den stora fördelen med boken är ändå att den tar upp ett problem som många får när nya familjemedlemmar ska inkluderas i julfirandet och det är dessutom en berättelse som håller att läsa året om.

Fler adventsböcker kan du läsa om här, här och här.


Om boken

Julmysteriet av Lisa Bjärbo (text) och Matilda Ruta (bild), Rabén & Sjögren, (2021), 3-6 år, 100 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.