Miranda är tolv år och väldigt ensam. Hennes mamma är död och hennes pappa skulle lika gärna kunna vara det, så ledsen och nedbruten som han är. Han sitter vid sin dator och verkar helt omedveten om det som pågår runt omkring honom. Det är Miranda som får påminna honom om att äta. Hon som får vara den vuxna. Katten Meedusa och hamstern Captain Marvel är hennes enda sällskap och när grannens katt hittas ihjälbiten vill Melinda hålla Medusa inne. Pappa lyssnar inte riktigt, han gör sällan det och släpper ut Medusa ändå. Hon rymmer och när hon inte kommer tillbaka får Miranda panik.

När en ny kille, William, börjar i klassen kan Miranda inte låta bli att hoppas på att han kanske kan bli hennes vän, men fröken Lena ger Emil och Frank uppdraget att ta hand om honom. Därmed är han förlorad, tänker Miranda. Som tur är har hon fel och William vill faktiskt bli hennes vän. Han bjuder till och med hem henne till sin familj som bor på herrgården Sunnanvinda. Märkligt nog är det dit Mirandas katt Medusa har rymt.

William har en minst sagt annorlunda familj. Hans lillasyster Tyra är av det intensiva slaget och Miranda skräms nästan av hennes framfusighet. Hon är dock bestämd gällande att Miranda ska stanna på middag och får då träffa de andra. Först kommer en rad riktigt gamla människor till bordet och gammelfarmor Aurelia, som är döv och använder teckenspråk, är kanske den Miranda fascineras mest över. Från övervåningen hörs märkliga dunsar, som farmor Ester förklarar kommer från familjens klumpiga hund. Trots detta trivs Miranda och när William verkar ointresserad av att bjuda hem henne igen känner hon sig riktigt ledsen. När Medusa rymmer igen måste hon dock gå tillbaka trots allt.

Herrgårdens hemlighet av Elin Säfström är en magisk berättelse av klassiskt slag, där det ensamma barnet får sällskap genom karaktärer som inte alla vet om eller får tillgång till. När Miranda kommer till familjen på Sunnanvinda blir hon också en del av en gemenskap som hon saknat. Visst finns det saker som skrämmer henne, men mest finner hon vänskap och gemenskap. Sunnanvinda ska bli en serie och andra boken Omöjlig magi kommer i höst. Den ser jag fram emot.


Om boken

Herrgårdens hemlighet, Sunnanvinda del 1 av Elin Säfström, Bonnier Carlsen, (2022), 9-12 år, 212 sidor


1 kommentar

Sofia · mars 28, 2024 kl. 18:54

Wow säger jag bara! Denna bok är så otroligt välskriven att jag nästan började gråta när jag läste den. Kanske var jag bara känslosam då jag läste men hur boken skrevs och när man fick veta mer och mer om henne och hennes mamma blev allt bara som en våg. Jag tyckte synd om Miranda, men samtidigt ville jag vara henne. Hursomhelst var det här en galet bra bok och jag skulle läsa om den 100 gånger.

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.