Kentauren Ken Taur har inte varit hemma på flera år och nu längtar han verkligen dit. Han och eldflickan Gnista tar sällskap och hoppas komma hem igen till jul. I Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem får vi följa deras färd till Nordpolen och kentaurernas hemliga rike.

På vägen möter Ken och Gnista en rad kända sagofigurer och vi läsare förstår att de sagor vi läste som barn inte riktigt stämmer. I ett isolerat slott bor till exempel prinsessan Acapella och hon behöver definitivt inte bli rädda, utan vill bara vara ifred. Namnet Törnrosa är bara ett töntigt smeknamn som den hemske prinsen gav henne. Han som tog sig in i slottet och pussade henne medan hon sov, dessutom utan att fråga. Trots att Acapella påstår sig vilja fira jul själv, kan hon ändå inte låta bli att följa med Ken och Gnista, då hon så väldigt gärna vill träffa tomten.

Senare under resan träffar de på en häxa som är hemlös efter att två elaka barn ätit upp hennes hus och en stackars varg som älskade att låna nattlinnen av sin äldre väninna, men sedan blev lurad av väninnans barnbarn Rödluvan. Den annorlunda vinklingen av sagorna gör berättelsen extra rolig att läsa, men kräver kanske också att läsaren känner till sagorna sedan innan. Eller så funkar det ändå att läsa om Ken och hans annorlunda vänner.

 Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem har 24 kapitel, ett för varje dag fram till julafton och det är helt klart underhållande och charmig läsning, som även de högläsande lärare och föräldrarna för den delen, kommer att uppskatta. Boken rekommenderas för åldrarna 3-6 år, men jag tror att den funkar utmärkt i förskoleklass och även i år 1 och 2. Det är egentligen en bok som passar alla åldrar, då den inte är speciellt barnslig, utan en klassisk saga. För att hinna läsa ett kapitel om dagen behöver du börja en bit innan december startar, eftersom skoldagarna är färre än de ”vanliga” dagarna i december. Eller så läser du flera kapitel under några dagar. Det funkar självklart också.


Om boken

 Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem av Mats Strandberg (text) och Sofia Falkenhem (bild), Rabén & Sjögren, (2019), 3-6 år, 100 sidor


1 kommentar

Julmysteriet – Boktips för unga · december 6, 2021 kl. 10:46

[…] adventsböcker kan du läsa om här, här och […]

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.