Den lättlästa faktaboken Skelett med text av Bengt-Erik Engholm och bild av Jojo Falk plockade jag fram häromdagen till en gosse i årskurs två som inte är jättesugen på att läsa. Jag mindes att han gillat att läsa om familjen Monstersson ( älskade klassiker i lättlästhyllan skrivna av Mats Wänblad) och sedär. En faktabok om skelett drog igång läslusten. För de allra flesta elever som jag arbetar med i mitt nuvarande uppdrag som speciallärare så är nivån och svårigheten på texten parat med lockande innehåll helt avgörande. Om man ännu inte automatiserat läsningen så krävs det mycket ansträngning att läsa längre texter och det gör en lättläst faktabok till ett perfekt val när man ska lästräna. Korta kapitel som tar upp en spännande fakta, ofta på en sida eller ett uppslag, gör att den förväntade läsningen blir överskådlig och hanterlig. Texterna kan användas till upprepad läsning och de lagom läskiga bilderna skapar både spänning och förståelse. Att sedan pojken dagen efter jag introducerat boken kom med en t-shirt med ett självlysande skelett på, det är ett kvitto på att vi hade hittat rätt.


Om boken

Skelett av Bengt-Erik Engholm (text), Jojo Falk (bild), En bok för Alla, 2021, 44 sidor


1 kommentar

Bengt-Erik Engholm · december 10, 2022 kl. 15:51

Helt underbart att höra!

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.