Det sägs att Svaga tjejer är den sista boken om Eleni, Tilde, Jasmine och de andra på Frejaskolan. Det vore synd. Nu är det här förvisso en strålande avslutning, men det finns mer att berätta. Tillsammans har tjejerna hittat den som startade instagramkontot Fula tjejer, avslöjat vem som brände ner idrottshallen, fixat en separat tjejtoa för att slippa killarna och i just kampen för en mer jämlik skola har de jobbat i motvind. Tjejerna upplever sig åsidosatta och anser att killarna har fler rättigheter än de har. När läraren Sebbe startar en killgrupp ser de det som ännu ett bevis på att killar räknas mer än tjejer. Som vuxen kan jag tycka att Sebbe borde problematiserats mer. I kontrast till honom står dock Emma, läraren som vågar säga mot när någon blir utsatt. I denna den tredje boken får också tjejernas föräldrar ta mer plats. Budskapet är att det finns vettiga vuxna och att det bästa är att faktiskt våga berätta för dem när något har hänt.

Huvudkonflikten i Svaga tjejer handlar om Jasmine som får obehagliga lappar i sitt skåp. Först är de ganska oskyldiga, men snart avslöjar de saker som är alldeles för personliga. Först känner Jasmine sig skyldig och gör allt för att inte dra uppmärksamhet till sig. När hon väl berättar för Eleni och Tilde stöttar de henne självklart. I resten av tjejgänget är det lite gnälligt. Den gemensamma kampen har bytts ut till något annat, men chatten finns kvar. En hel del girl power existerar också och stort fokus ligger på att fixa en fest för tjejerna i nian på avslutningskvällen.

Svaga tjejer tar på ett sunt sätt upp den svåra frågan om sexuella trakasserier. Hur det påverkar tjejer att bli utsatta, hur grupptryck bland killar ursäktar, kanske till och med uppmuntrar, vissa beteenden och hur lätt det är att omvärlden avfärdar sexuella trakasserier som skämt. Just grupptrycket och kravet på killar att vara på ett visst vis snuddas det vid och här borde det finnas fler böcker som sätter de killar som faktiskt vill göra rätt i centrum. Det finns schyssta killar också, vilket visar sig i Svaga tjejer där tjejerna faktiskt inte behöver kämpa helt själva. Jag tycker att hela trilogin är fantastisk och att de teman som tas upp är väldigt viktiga. Frågan är om inte Svaga tjejer ändå är den bästa av de tre. Det är en perfekt bok att läsa på högstadiet, för både killar och tjejer, men däremot är jag tveksam till hur den fungerar fristående. Problematiken står för sig själv, men karaktärerna presenteras i de tidigare delarna.

Serien som avslutas med Svaga tjejer är perfekt att läsa med elever i år 6-8 och på förlagets hemsida finns lärarhandledningar till hela trilogin.


Om boken

Svaga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson, Gilla Böcker, (2022), 12-15 år, 336 sidor

De andra delarna i serien heter Fula tjejer och Jobbiga tjejer

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.