8 avsnitt av högkvalitativt radiodrama har nyligen släppts på SR och i dagarna har jag lyssnat. Det är verkligen en fin adaption av den klassiska sagan som passar så fint att njuta av, använda i undervisningen och bygga eget fantasy-skrivande på. Drama för unga är en skattkista fylld av spännande radioteater och just Mio min Mio behöver ingen presentation. Astrid Lindgrens älskade saga passar för många åldrar och det har skrivits många lärarhandledningar till boken. Sveriges Radio har en. Förlaget har en annan.

2020 kom  Mio min Mio ut med nya illustrationer och den härligaste av högläsningsböcker som i original illustrerats av Ilon Wikland har förnyats med en version som har bilder av Johan Egerkrans. För mig så finns det inget som slår Wiklands vackra tuschteckningar inspirerade av japansk konst men jag kan absolut se att dagens barn och unga kan lockas av Egerkrans bilder. De följer berättelsen tätt och kontrasterna mellan mörket och ljuset – som bär berättelsen – är vackert gestaltad. Jag uppmanar ju alltid lärare i årskurs tre eller fyra att högläsa Mio min Mio och jag kan tänka mig att de här nya illustrationerna talar mer till äldre barn vilket är utmärkt. Den fantastiska sagan passar för många åldrar och lockar den nya kostymen läsare som annars skulle hoppat över så är jag så glad!

Om boken

Mio min Mio, Astrid Lindgren, Rabén & Sjögren, 2020, 148 s


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.