När det närmar sig jul får bröderna Ossian och Samuel en present av sin nanny Petronella. Det är en adventskalender, en ovanlig sådan. Historien börjar den första december då det är dags att öppna den första luckan i den sällsamma kalendern. Luckan växer, en skog finns innanför och bröderna stiger in i en ny värld. För varje dag växer mysteriet och vägen fram till julafton blir minst sagt spännande.

Ylva Karlsson har skrivit den fantastiska julberättelsen Samuels sällsamma kalender, som passar fint att läsa högt inför jul. Författaren är lika fantasifull som Astrid Lindgren och lika rolig som Roald Dahl, vilket resulterar i en spännande och humoristisk saga som jag tyckte mycket om. Så också mina barn som var små nog att uppskatta den när den var ny. Katarina Strömgårds fina illustrationer gör att den genuina känslan blir ännu större. Det här är helt klart en modern sagobok, med många klassiska ingredienser.

Huvudpersonen är Samuel, en liten kille som är så arg, så arg. Inom honom finns en sten som glöder när ilskan växer. Mest är han arg på att mamma och pappa jobbar hela tiden och att de lovar saker som de sedan inte kan hålla. Ännu värre blir det när nannyn Petronella skadar foten och inte kan hämta Samuel och storebror Ossian från skolan. Samuel gillar inte när saker inte blir som han tänkt sig.

Samuels sällsamma kalender blandas fantasi och verklighet på ett fint sätt. Jag tycker mycket om hur stenen i Samuel symboliserar hans inte sällan okontrollerbara ilska. Grabbarna O var upprörda över att pappa och mamma är borta så mycket och tyckte inte om den elaka nannyn som ersatte Petronella. De älskade dock all fantasi och alla finurlig figurer som dyker upp i handlingen. Själv kan jag se lite väl många paralleller till andra berättelser som Mary Poppins och Mio min mio, men det gör ingenting. Det här är en bok att roas av, men också en bok som leder till en hel del spännande samtal. Man kan till exempel fundera på hur man gör när man “ropviskar” och hur man ska göra när en sten börjar glöda inombords.

Samuels sällsamma kalender är den andra boken av tre om Ossian, Samuel och Petronella. Första boken heter Ossians ovanliga nanny och där får vi veta hur det gick till när Petronella blev pojkarnas nanny. Den tredje boken heter Mikaels märkvärdiga resa.


Om boken

Samuels sällsamma kalender av Ylva Karlsson (text) och Katarina Strömgård (bild), Hippo Bokförlag, (2013), 6-9 år, 194 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.