Många av de som arbetar i skola eller förskola känner till materialet Stopp! min kropp! Det finns i sin helhet hos Rädda barnen och är riktigt bra, nu har jag läst boken Stopp min kropp som vänder sig till lågstadiebarn (och förstås de pedagoger och föräldrar som möter barn i lågstadieåldern). Den utlovar på baksidan att den ska lära ut 23 ord för snoppen och snippan och bara det gör att den säkert kommer att gå varm i skolbiblioteket. Ni som varit i ett skolbibliotek vet att det finns vissa hyllor och böcker som är mer populära än andra …

Hur som. Henrik Backberg, Maria Bergelöv och Hanna Thermaenius har i samarbete med Rädda Barnen skrivit det som de kallar ”en kul och viktig bok om kroppen, känslor och hemligheter” och med skönlitterära texter, faktarutor och fråga-svar sidor så kan barnen läsa om fem olika teman. De är fristående och består av en lättläst berättelse och kluriga fakta- och frågeuppslag där barn och vuxna kan interagera med bokens budskap. Bokens teman är:
Lätta och jobbiga känslor
Min alldeles egna kropp
Stopp! Min kropp!
Det här är förbjudet!
Bra och dåliga hemligheter
För mig som pedagog – eller kanske för kurator eller förälder så tänker jag att man absolut kan använda texterna för högläsning och som samtalsunderlag kring frågor om integritet och samtycke. De färgglada och härliga bilderna samspelar fint med texterna och jag ser framför mig att en hel del av tipsen på aktiviteter är sådant som man kan göra tillsammans med elever.  Bilderna är inte överdrivet barnsliga så tidiga mellanstadiet kan säkert funka också även om berättelserna riktar sig till yngre. En del av boken kanske man som barn faktiskt vill läsa om helt privat och självklart måste man som vuxen ha respekt för att alla tankar och frågor är inte för alla att höra. Då är en bok som Stopp min kropp! perfekt. Köp in den till skolbiblioteken, använd delar av den i undervisningen!

Om boken

Stopp! Min kropp! En kul och viktig handbok om kroppen, känslor och hemligheter av Rädda Barnen, Bonnier Carlsen (2020), 144 s.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.