Är det så att ni letar efter en härlig adventsbok att läsa för elever i åk 2,3 eller 4? Då ska jag passa på att tipsa om adventsboken Snösystern av Maja Lunde. Det är en riktigt fin högläsningsbok som passar från sisådär 6 år upp till 12, allra bäst tror jag att den lämpar sig för åk 3. Jag har lyssnat på inläsningen på Storytel och det funkade mycket fint men man ska absolut ha boken också så att man kan ta del av de magiska illustrationerna av Lisa Aisato.

Det närmar sig tredje advent, Julian är 11 och han älskar julen. Han har födelsedag på julafton och på något vis så hoppas han att julen skall bli det som gör att hans familj åter går att känna igen. Hemma hos Julian är det stilla, inte en enda julsak framme. Hans föräldrar verkar spela rollerna av sig själva och middagarna är mest av allt fiskpinnar. Snart förstår vi att det är en familj i sorg, storasyster Juni finns inte längre kvar. Julian har tillbringat hösten med att simma. En dag på simhallen möter han Hedvig och så börjar deras vänskap. Hemma hos Hedvig är det annorlunda, fullt av julpynt, varm choklad till frukost på vardagarna och ett hus perfekt för kurragömma. Men vad är det för man som står utanför huset och spanar och var är de vuxna egentligen? 

Vänskap, sorg, spökerier och julfirande blandas på ett vis som är charmant. Det spelar absolut ingen roll om man läser den här fina boken i adventstid eller sparar den, den funkar fint både innan, under och efter jul. 

Boken finns som inbunden, e-bok och ljudbok.


Om boken

Snösystern, Maja Lunde, Lisa Aisato, Bonnier Carlsén, (2019), 9-12 år, 186 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.