Kattjägarna är andra boken om Martin och hans hundvän Jack, skriven av Frida Nilsson och illustrerad av Alexander Jansson. Den är, tillsammans med första boken Hundägarna, nominerad till Augustpriset 2023. Ikväll vet vi om den vinner eller ej.

I slutet av första boken svek Martin sin vän Jack. Nu är han ensam och utnyttjas av det elaka hundparet Basse och Freden. De utnyttjar Martin och tvingar honom att lura förbipasserande och ta deras pengar. Hoppet om att hitta sin far lever, men det dåliga samvetet för vad han gjort mot Jack plågar honom. När Martin tjuvlyssnar på Basse och Freden får han veta att hans far heter Olov Lindroth och med den vetskapen bestämmer han sig för att dra. Han stjäl pengar från Basse och Freden och ger sig ut på en ny, lång vandring. Med sig har han tidningarna som hans far ska ha skrivit i. Eftersom Martin inte kan läsa måste han ha hjälp att hitta faderns namn i någon av dem. En artikel publicerad i Åstads Allehanda 1909, två år tidigare, ger honom ett mål och hoppet om att faktiskt hitta sin pappa lever.

Efter en ganska seg inledning är äventyret igång. Vi får följa med Martin när han söker efter sin far och senare då han försöker rädda Jack. Det gör Kattjägarna mer hoppfull än första boken Hundägarna. Fortfarande är jag inte helt förtjust i Frida Nilssons sätt att skriva, men som helhet fungerar böckerna om Martin ganska bra. Som högläsningsböcker på lågstadiet eller kanske i år 4, tror jag att de kan bjuda på spännande lässtunder. På förlagets hemsida finns ett kostnadsfritt arbetsmaterial som kan ge inspiration gällande gemensamt arbete med boken.


Om boken

Kattjägarna av Frida Nilsson (text) och Alexander Jansson (bild), Natur & Kultur, (2023), 6-9 år, 201 sidor

Läs om första boken Hundägarna här.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.