Hundägarna är första delen av två om pojken Martin som söker efter sin far. Författaren Frida Nilsson har tidigare skrivit en rad uppmärksammade och prisbelönta böcker och är nu nominerade till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok för berättelsen om Martin.

Huvudpersonen Martin är en liten pojke som är fosterbarn hos Pär Pärsson på gården Norrängen i Sörmland. Där finns också gårdshunden Jack, gammal och enögd efter att ena ögat angripits av grön starr. I den värld Frida Nilsson skapat lever hundar och människor sida vid sida. Hundar har lägre status, men är förmänskligade. När Martin upptäcker att Pär Pärsson lurat honom gällande ett dokument som ska ge honom information om sin far, rymmer de två och ger sig ut på äventyr. Martin är på jakt efter sin pappa och Jack längtar till ett hus för hundar, som han läst om i tidningen. Bland sina ägodelar har Jack nämligen tidningar med artiklar som Martins pappa har skrivit. Dessutom såg Jack Martins pappa när han lämnade sin son till Pär Pärsson. Det gör att Martin är säker på att Jack kan hjälpa honom.

Färden till hundpensionatet blir fylld av äventyr. Martin och Jack möter en rad figurer, främst luggslitna hundar och när de väl når målet för färden har pensionatet förvandlats från ett paradis för hundar, till ett fallfärdigt hus som ockuperats av ett gäng hundar som lever utanför samhället. Det är spännande att följa Martin och Jack, helt klart och Alexander Janssons illustrationer både tydliggör och sätter stämningen. Många tycker bevisligen om Frida Nilssons böcker, men efter att ha läst Jagger, Jagger och nu Hundägarna tillhör jag inte dem. Det är för rått och för svart för min smak, men den uppfattningen behöver inte delas av andra. Rent objektivt kan jag se att det här är en välskriven bok som med säkerhet kan leda till intressanta samtal om vänskap, längtan efter en familj och inte minst lojalitet. Till boken finns ett kostnadsfritt arbetsmaterial som kan inspirera lärare i undervisningen.


Om boken

Hundägarna av Frida Nilsson (text) och Alexander Jansson (bild), Natur & Kultur, (2023), 6-9 år, 200 sidor


1 kommentar

Kattjägarna – Boktips för unga · april 29, 2024 kl. 17:47

[…] av Frida Nilsson och illustrerad av Alexander Jansson. Den är, tillsammans med första boken Hundägarna, nominerad till Augustpriset 2023. Ikväll vet vi om den vinner eller […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.