Vilja förlag ger ut en serie med lättlästa och mycket bra biografier om personer som varit viktiga historiskt eller som är det just nu. Dagens två tips handlar om två män som varit på var mans läppar det senaste året. Vladimir Putin – Ett liv handlar om Ryssland ledare och hur han kom till makten. Den börjar i barndomen, berättar om hur han blev helig agent och senare spion, samt hur hans väg till makten sett ut. Jag lärde mig saker jag tidigare inte haft en aning om. Visst är det lättläst, men det betyder inte att relevant innehåll och spännande fakta saknas. Tomas Dömstedt, som skrivit boken, är dessutom duktig på att använda ett neutralt tonfall och det gör att boken känns seriös.

För den som vill veta mer om Ukrainas ledare, en man som inte alls var lika känd som Putin innan kriget inleddes, släpps just idag Volodymyr Zelensky – Ett liv. En bok som skrivits av Mari Bolte och översatts till svenska av Birgitta Melén. Den är inte lika matnyttig som böckerna i serien brukar vara, men så är den också tunnare. Vi får veta en del om hur Zelensky först var skådespelare och sedan blev president i Ukraina. Även här lärde jag mig en del nytt.

Böckerna passar kanske främst för högstadiet, men jag kan tänka mig att de även funkar på mellanstadiet, även om de då troligen inte upplevs som lättlästa. Även på gymnasiet kan de ge ett vettig grund att utgå ifrån för någon som vill lära sig mer.


Om böckerna

Vladimir Putin – Ett liv av Tomas Dömstedt, Vilja förlag, (2022), 80 sidor, LIX 28

Volodymyr Zelensky – Ett liv av Mari Bolte, Vilja förlag, 56 sidor, översättare: Birgitta Melén


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.