Istället för att låta elever söka fakta själva och riskera att hamna på sidor som är alldeles för svåra för dem, vill jag rekommendera Vilja förlags serie Ett liv. Den består av en rad lättlästa biografier om kända personer, både svenska och utländska. En av de jag tycker om mest är boken Karin Boye – Ett liv av Ann-Charlotte Ekensten. I den får vi veta förvånansvärt mycket om en av 1900-talets mest intressanta författare och personer, med tanke på att det här är en ganska tunn bok. Vi får följa Karin Boye från det att hon föds i Göteborg år 1900, via Stockholm, Berlin och så slutligen Alingsås där hon hittades död 24 april 1941. På platsen finns fortfarande en minnessten.

För mig som svensklärare är det viktigt att mina elever lär känna centrala författarskap och Karin Boye är en författare som verkligen passar tonåringar. Dikterna är självklart såväl vackra som berörande, men på gymnasiet får mina elever också läsa Kallocain, en riktigt bra dystopi som kan konkurrera med de största verken i genren. På senare tid har också noveller av författaren lyfts fram och Novellix har till exempel gett ut en Boye-box med två dikthäften och två noveller.


Om boken

Karin Boye – Ett liv av Ann-Charlotte Ekensten, Vilja förlag, (2022), 56 sidor, LIX 30

Karin Boye: Noveller och dikter, Novellix, (2021)

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.