Nu är jag kanske lättskrämd, men Christin Ljungqvists senaste bok Askfrun hämnas är verkligen obehaglig. Ibland tycker jag nästan att det blir ännu läskigare när förloppet beskrivs med få ord. Allt blir så tydligt och därmed omöjligt att missförstå.

I Askfrun hämnas får vi träffa Fred och hans familj som åker på semester tillsammans med Freds kompis Vivo och hans familj. De har hyrt ett hus där de ska bo över midsommar. Redan när de kommer dit känns det lite märkligt. Gubben som hyr ut verkar vresig och han blir riktigt arg när småbröderna leker och klättrar i den stora asken som står mitt på gården.

Snart börjar konstiga saker hända och Fred börjar misstänka att det är något övernaturligt med det stora trädet. Han drömmer hemska drömmar och det är tydligt både att de påverkar trädet med sin närvaro och att trädet påverkar dem. Men vi bjuds inte bara på skräck och hemska väsen, utan också Freds funderingar kring sina känslor för Vivo. De är goda vänner, men Fred börjar bli kär i Vivo. Det komplicerar verkligen tillvaron för honom.

Det här är den tredje boken i Christin Ljungqvists serie om nordiska väsen. Du kan läsa om såväl Vitormen jagar som Jätten vaknar här på bloggen. Hela serien rekommenderas varmt, men frågan är om inte den här boken är bäst hittills. Det som händer när Askfrun vaknar och sedan hämnas är verkligen vidrigt och självklart kan jag inte skriva om det här. Jag kan dock konstatera att Askfrun hämnas är en bok som många unga läsare kommer att älska. Lättläst, men också riktigt välskrivet och den som tycker att det är lite jobbigt att läsa kommer utan tvekan att få lön för mödan.


Om boken

Askfrun hämnas av Christin Ljungqvist, Nypon förlag, (2023), från 13 år, LIX 17, 136 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.