Jätten vaknar är Christin Ljungkvists andra skräckbok som handlar om nordiska väsen som ställer till det för människorna runt dem. Vi får träffa Hjalmar som ska på campingsemester med sin farmor och farfar i nationalparken Sarek. Eftersom Hjalmar har adhd är tanken att hans föräldrar ska få lite egentid, men han vill verkligen inte vara med farfar som hela tiden talar om att Hjalmar inte är normal.

Campingen i Sarek är ny och samerna som bor i området har protesterat mot den. De har också berättat att farliga saker kan hända om campingen finns kvar. Ingen lyssnar på dem och nu är campingen full av människor.En ung flicka som heter Sofi och hennes morfar kommer dit och varnar för att jätten som bor i området kan vakna om hen blir störd. Ingen tar dem på allvar, förutom Hjalmar och snart är katastrofen ett faktum.

Jätten vaknar är ett spännande äventyr där fantasi blandas med viktiga frågor om miljö, exploatering av naturen, samernas rättigheter och inte minst Hjalmars adhd. Ljungkvist skriver inte alls undervisande, utan detta är en tolkning från en vuxen läsare, men det är absolut frågor som går att samtala kring i samband med läsningen. Boken passar på mellan- och högstadiet för den som behöver en lättläst och spännande bok.


Om boken

Jätten vaknar av Christin Ljungqvist, Nypon förlag, (2022), från 13 år, 128 sidor, LIX 19

I samma serie finns också Vitormen jagar, (2022)

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.