Serien om Anton och Hilda av Ann-Charlotte Ekensten bjuder på bra och engagerande läsning. De forna kompisarna är nu tillsammans och i fjärde boken Sova i bilen slutar de nian. Tanken är att de ska gå på fest tillsammans för att fira att ett långt sommarlov ligger framför dem. Det är bara det att Anton egentligen planerat det själv, men inte pratat med Hilda, utan bara tagit för givet att hon vill med. Det vill hon inte. Hilda kan tänka sig många saker som är roligare än att hänga med Anton och hans kompisar. Anton åker till festen ändå och det blir inte riktigt som han tänkt sig.

Målgruppen för böckerna om Anton och Hilda är lätt att identifiera, men det stör inte. Tvärtom är det här bra böcker som tar upp viktiga frågor, inte minst om vänskap och kärlek, men också om rätt och fel. Anton är en snäll kille, men ibland ställer han till det för sig själv. Han funderar mycket över huruvida hans vänner Musse och Linus är dem han vill hänga med. Ibland irriterar han sig på att de är så barnsliga, men samtidigt har de rätt kul ihop. Att ha flickvän är mysigt, men inte alltid så lätt och även det får Anton att fundera över sitt liv.

Sova i bilen passar fint på mellanstadiet och även på högstadiet för ovana läsare som behöver böcker av hög kvalitet som är lätta att läsa. Till boken finns ett kostnadsfritt arbetsmaterial med bland annat läsförståelsefrågor, samt muntliga och skriftliga uppgifter.


Om boken

Sova i bilen av Ann-Charlotte Ekensten, Nypon förlag, (2023), 12-15 år, 64 sidor, LIX 16


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.