Flickan med det röda håret är en lättläst skräckberättelse av Helena Dahlgren. Huvudpersonen Frans har just flyttat till ett rött, litet hus i skogen tillsammans med sin mamma. Flytten är en slags flykt, bort från minnet av pappan som dött, men också från klasskamrater som är allt annat än snälla. Tanken är att de ska börja om. När de flyttar in i det nya huset börjar Frans drömma mardrömmar. Drömmarna kopplas till en flicka han träffar vid sjön. En flicka med rött hår och vita, gammaldags kläder som Frans träffar flera gånger och börjar tycka om. Någon är dock väldigt märkligt med henne och när hon visar Frans sitt hem avslöjas några av hennes hemligheter.

Flickan med det röda håret ingår i den serie lättlästa klassiker som Helena Dahlgren gett ut på Nypon förlag. Den är både lätt- och snabbläst, men det finns ändå en hel del att samtala kring. Inte minst om sorg, utanförskap och hemligheter. Dahlgren blandar fantasi och verklighet på ett snyggt sätt och det här är en bok som säkert kan få de största läsmotståndarna att inte bara läsa, utan sluka. Den rekommenderas främst på mellanstadiet, men kanske också för den som nått högstadiet och tycker att läsning är något svårt och tråkigt.


Om boken

Flickan med det röda håret av Helena Dahlgren, Nypon förlag,(2023), 9-12 år, 84 sidor, LIX 17


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.