De magiska stavarna är en serie om häxor som lever mitt i Stockholm. Elin Säfström är författaren och den tredje och avslutande boken heter Kampen. Redan i de två första böckerna i serien har det varit rejält spännande, men nu när den stora striden mellan Ljushäxorna och Mörkerhäxorna närmar sig är det svårt att sluta läsa. Gabriel, ledaren för Mörkerhäxorna är svår att överlista och han har lurat Ljushäxorna tidigare.

Ellen, vår huvudperson och hjältinna, måste ta tillbaka de magiska stavarna från Gabriel för att förhindra att han förstör världen. Eftersom hon är Ljushäxornas ledare är det bara hon som kan stoppa honom. Det är ett stort ansvar som vilar på Ellens axlar och hon tycker helt ärligt inte om det. Att använda sina krafter känns mer som ett krav än som en möjlighet.

De magiska stavarna – Kampen är en ovanlig fantasybok med en huvudperson som funderar mycket över sitt liv och hur hon ska använda sina krafter på bästa sätt. Ingen endimensionell hjältinna alltså, som gillar sina krafter och vill använda dem oavsett resultat och det är både ovanligt och uppfriskande. Om jag arbetat på mellanstadiet skulle den här trilogin varit ett givet lästips till de elever som behöver läsa något lättare, men ändå vettigt och välskrivet. Till boken finns arbetsmaterial med bland annat frågor på, mellan och bortom raderna, samt facit till dessa. I materialet finns även diskussionsfrågor och skrivuppgifter.


Om boken

De magiska stavarna – Kampen av Elin Säfström, Nypon förlag, (2022), 12-15 år, 92 sidor, LIX 16

Läs också: De magiska stavarna (2021) och De magiska stavarna – Mörkrets kraft (2021)

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.