Det fina med Kerstin  av Helena Hedlund (text) och Katarina Strömgård (bild) vann Slangbellan 2018 och det är den första delen i en serie som passar mycket bra att högläsa för elever som just ska börja skolan eller som just har börjat skolan. Genom serien får man sedan följa Kerstin genom klasserna och i nuläget finns det (snart) fem böcker.

I Det fina med Kerstin så får vi lära känna Kerstin, hon älskar guld, hon har glimrande hår och hon samlar på guldiga saker i sin skattgömma. Hon har en bästis som heter Fatima och i skolan träffas de varje dag. Ibland leker de också hemma men egentligen så vill inte Kerstin alltid leka med Fatima, det är bara det att hon har så svårt att säga nej. En dag hittar Kerstin en vacker guldring på skolgården och när fröken frågar om någon hittat en ring så svarar alla nej. Hur ska Kerstin nu någonsin kunna lämna tillbaka den fina ringen? Hon har ju ljugit …

Kerstin bor vi slutet av vägen och i den lilla byn finns det inte så många andra barn så när det flyttar in en pojke i huset bredvid blir Kerstin lite nyfiken. Hon är en tjej som helst vill ha det som det alltid är och nya saker, som ett nytt störande kylskåp, kan förstöra en hel dag. Bäst är det att leka i skogen och kanske leta efter en oupphittad skatt. Gunnar, som kan trolla, ska gå i samma klass som de två flickorna. När Kerstin upptäcker att Gunnar också samlar på guldiga saker och har en fin guldig penna så bestämmer hon sig för att ge honom en chans.

För mig, som befinner mig bland lågstadiebarn varenda dag, så finns det oerhört mycket igenkänning i den här romanen. Det där med att vara bästis sedan förskolan och sedan tröttna, tjejers sätt att sprida rykten för att kanske bilda pakter, frysa ut eller snara in och hur lite acceptans det finns för de kamrater som är något lite annorlunda.  En av mina ständiga repliker i skolan är ”du vet att man kan ändra sig” och det är ju ett råd man skulle vilja ge både Kerstin och Fatima. I ganska många böcker så är de vuxna frånvarande men i den här boken finns det kloka och närvarande vuxna som hjälper och stöttar barnen så att de kan komma på rätt spår igen. Illustrationerna gjorda av Katarina Strömgård är perfekta till texten och inbjuder till att arbeta vidare med.

Förlaget har gjort en lärarhandledning till serien om Kerstin. Böckerna finns som inbundna, e-bok och ljudbok.


Om boken

Det fina med Kerstin, Helena Hedlund (text), Katarina Strömgård (bild), Natur & Kultur (2018), 6-9 år, 185 sidor


2 kommentarer

Att vara Kerstin – Boktips för unga · oktober 11, 2021 kl. 10:21

[…] också om Det fina med Kerstin, den första boken i […]

Kerstin, solen och kärleken – Boktips för unga · mars 27, 2022 kl. 10:00

[…] här är femte delen i serien om Kerstin som inleds med Det fina med Kerstin, Natur & Kultur, […]

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.