I andra boken Att vara Kerstin av Helena Hedlund får vi följa vännerna Kerstin och Gunnar igen. De har verkligen roligt och deras lekar beskrivs så härligt. Kluriga är det också och lyckas till exempel beställa vargkiss som enligt Nisse i affären är det enda som skrämmer bort vildsvinen som grävt upp hela trädgården utanför Gunnars hus. Det är snart hans mammas födelsedag och presenten blir en vildsvinsfri trädgård. Det hade kunnat vara en teckning som Gunnar gjort av sig själv, sin mamma och sin pappa, som hans mamma glömt efternamnet på, men som heter Andy och kommer ifrån Nya Zeeland. När Kerstin tar hem teckningen för att ge den till Gunnar som är sjuk, tror hennes föräldrar att hon gjort den. De blir så glada att de ramar in den och hänger den i vardagsrummet. Nu är det självklart omöjligt för Gunnar att leka hemma hos dem och att berätta sanningen är inget alternativ.

Det är så mycket som snurrar i Kerstins huvud och hon kan inte sätta ord på det. Mamma har varit på semester med moster Kakan och klippt håret som en tupp och skaffat en tatuering som föreställer ett hjärta och ett K. Mamma har en 40-årskris tror Kerstin och när hennes föräldrar börjar bråka tror hon genast att de ska skiljas. I skolan har de fått en ny lärare som heter Kenneth och Kerstin vågar verkligen inte prata med honom. Istället gråter hon och Kenneth tror att hon tycker att det är svårt med matte.

Böckerna om Kerstin lyfter det blyga barnet, som får ångest av mycket och sällan kan sätta ord på sina känslor. Det är jättefina böcker för åldersgruppen 6-9 år. Helena Hedlunds text och Katarina Strömgårds illustrationer harmonierar väl och skapar en mysig helhet. Ibland är det skönt med stillsamma verklighetsskildringar och en lågmäld berättelse som jag tror att många kan känna igen sig i. På förlagets hemsida finns lärarhandledningar till alla böcker om Kerstin.


Om boken

Att vara Kerstin av Helena Hedlund (text) och Katarina Strömgård (bild), Natur & Kultur, (2019), 6-9 år, 181 sidor.

Läs också om Det fina med Kerstin, den första boken i serien.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.