Jag visste ingenting om Kapitlet Rachel när jag började läsa den. Den dök upp gång på gång och ska tydligen vara nominerad till något TikTok-pris, vilket egentligen borde avskräckt mig, men jag var ändå ganska säker på att det skulle vara en bok för mig. Boken börjar i slutet när huvudpersonen Rachel är ute på ett uppdrag för sitt jobb. Hon är journalist, bor i London och skriver för en tidning som vänder sig till Irländare där. Ursprungligen är hon från Cork, precis som författaren Caroline O’Donoghue och det är där hon lär känna professor Byrnes. Rachel har visserligen en pojkvän, men speciellt kär är hon inte och det är något som lockar med den äldre mannen. Mest vill hon kanske att han ska tycka att hon är intelligent och därför vill hon få en plats i hans eftertraktade seminariegrupp om viktoriansk litteratur.

Rachels liv börjar på riktigt när hon flyttar hemifrån och lite oväntat flyttar ihop med sin kollega James. De känner inte varandra speciellt bra, men trivs ändå ihop och pengarna de tjänar i bokaffären räcker kanske inte till något fantastiskt men till något. Mellan Rachel och James växer en stark vänskap fram och vi förstår att de håller kontakten även i nutid. Vi vet också att Rachels man är någon annan och att hon är gravid. Att det inte är James som är hennes man är inte alls märkligt. Han är nämligen gay, även om han inte kommit ut för någon annan än Rachel. För henne blir det brutalt tydligt när hon märker att hon inte är den enda som är förälskad i professor Byrnes.

Caroline O’Donoghue har tidigare skrivit för unga vuxna och det märks. Hon kan nämligen konsten att skildra äkta känslor, utan att de blir för smöriga. Det är utan tvekan ungdomsboksförfattare bäst på. Det jag också gillar med hennes sätt att skriva är att hon gör det på ett okomplicerat och rakt sätt, utan att för den delen bli banal. Tempot är högt, karaktärerna levande och jag vill hela tiden läsa vidare för att få veta hur det går för dem. Möjligen tar den slut lite abrupt, men vägen dit är fantastisk. Det är sällan jag läst en så fin och ärlig skildring av vänskap. Det märkliga triangeldrama de två vännerna har med professor Byrnes är på många sätt centralt i boken och påverkar dem båda, men genom några snygga och oväntade vändningar gör O’Donoghue något eget och bättre än mycket annat jag läst. Kapitlet Rachel har en hel del att säga om livet och passar fint för elever på gymnasiet.


Om boken

Kapitlet Rachel av Caroline O’Donoghue, Karat förlag, (2024), vuxen, 336 sidor

Originaltitel: The Rachel Incident

Översättare: Annika Sundberg


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.