Kirke av Madeline Miller är stor på TikTok och många av mina gymnasieelever har läst och uppskattat hennes böcker. Miller debuterade med Sången om Akilles 2011 och tilldelades bland annat Women’s Prize for Fiction. I Kirke låter hon en av karaktärerna som Odysseus möter under sin resa hem, få en egen bok. Kirke är den första häxan i litteraturen och var en kvinna som ansågs farlig och allt för mäktig. Hon är också dotter till solguden Helios och som gudinna åldras hon inte. Vi får alltså följa henne i väldigt många år.

Efter att ha utövat sin magiska makt och förvandlat en kvinna till ett sexhövdat sjöodjur blir Kirke förvisad till en avlägsen ö. Där lever hon ensam, men låter ibland sjömän stanna ett tag. På ett av skeppen som kommer till ön finns Odysseus och hans män beter sig så illa att Kirke förvandlar dem till grisar. När ilskan lagt sig förvandlar hon tillbaka dem mot löftet att de ska sköta sig. Odysseus stannar länge på hennes ö och verkar inte ha så där väldigt bråttom hem till frun Penelope.

Kirke är en vacker och välskriven bok. Kanske lite långsam, men inte svårläst. Det är också en bok som troligen passar alla de unga som är intresserade av mytologiska berättelser och inte minst erbjuder den en annan vinkel än de klassiska berättelserna, då kvinnorna får stå i centrum. I en gymnasieklass med ambitioner kan det här vara en intressant bok att läsa tillsammans. Annars är det ett ypperligt tips till storläsande ungdomar i din närhet.


Om boken

Kirke av Madeline Miller, Wahlström & Widstrand, (2019), 392 sidor

Originaltitel: Circe

Översättare: Niclas Nilsson


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.