När jag arbetade på gymnasiets språkintroduktion hade vi ett nära samarbete med rfsu och var bland annat med och testade ett utbildningsmaterial för just unga nyanlända. Att våga tala om kärlek, sex och normer är otroligt viktigt med alla elever, men kanske extra mycket med dem som inte fått så mycket kunskap tidigare under skoltiden.

Förra årets gjorde jag arbetsmaterialet till Snacka om oskulden av Inti Chavez Perez, som är en del av serien Vilja veta bestående av faktaböcker om viktiga ämnen på lätt svenska. En bok som är tydlig, pedagogisk och väldigt viktig. Myten om mödomshinnan är till exempel något vi måste prata om i skolan, för om inte vi gör det riskerar myten att leva vidare. Viktigt är också att våga tala om oskuldsnormen och ungas sexualitet, vilket även inkluderar unga kvinnors. Känns det inte bekvämt att prata om det behöver andra vuxna in i klassrummet, men ett första steg kan i alla fall vara att ha böcker som Snacka om oskulden tillgängliga.

Kapitlet om oskuldsnormen inleder boken och i detta och följande ges en viss historisk bakgrund, men också en nutida genomgång. Kapitel två handlar om mödomshinnan och att den faktiskt inte finns. Detta betyder också att det inte går att återställa någon mödomshinna med hjälp av kirurgiska ingrepp. Att det förekommer är otroligt provocerande, då det handlar om att tjäna pengar på andras oro. Vi får också läsa om oskuldstester (och varför de är en bluff) får läsa författarens funderingar kring varför det bara är kvinnor som ska kontrolleras och hur religioner har varit en del av kontrollen.

Snacka om oskulden är en informativ och tydlig bok som effektivt (hoppas jag) dödar seglivade myter om oskuld. Arbetsmaterial till både lärare och elever finns på Vilja förlags hemsida.


Om boken

Snacka om oskulden av Inti Chavez Perez, Vilja förlag, (2020), 15 +, 60 sidor, LIX 26

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.