För den som läst serien av Ann-Helén Laestadius som inleds med Sms från Soppero är både miljön och karaktärerna i Bara dra bekanta. I denna lättlästa ungdomsroman är det Johannes, som är äldre bror till Henrik, en av huvudpersonerna i Sms från Soppero, som står i centrum. Han som är den äldste och därmed ska ta över renarna. Något alternativ finns inte.

Henrik har flyttat till Kiruna, lillebror Anders är det ingen som räknar med. Han är inte som alla andra. För Johannes är Soppero och det samiska arvet en välsignelse och en förbannelse. Han upplever att möjligheten att forma sitt eget liv är mycket begränsade och trots att han är stolt över sitt ursprung är han inte riktigt beredd att bo kvar hemma och aldrig leva ett eget liv. En del av honom vill dra ifrån allt, men det är inte så lätt.

Ann-Helén Laestadius skriver om ämnen som också är centrala i senaste boken Stöld. en bok där Minna, en tjej Johannes träffat och är lite förälskad i, finns med. Hon skriver om utanförskapet och utsattheten, den psykiska ohälsan som ingen talar om och det hårda liv som renskötseln innebär. Porträttet av Johannes är ärligt och det är ganska smärtsamt att läsa om den frustration han känner inför sitt liv. Även den som inte har ett samiskt arv kan med säkerhet känna igen sig i frågor om familjens uttalade och outtalade krav.

Bara dra finns förutom på svenska utgiven i en lulesamisk, en nordsamisk och en sydsamisk version. Boken passar för elever på högstadiet och gymnasiet. Kanske också inom vuxenutbildningen, då huvudpersonen visserligen är ung, men problemen han har är på många sätt allmänmänskliga. Till boken finns ett arbetsmaterial med bland annat textfrågor.


Om boken

Bara dra av Ann-Helén Laestadius, LL-förlaget, (2018), Unga vuxna, Lättläst skönlitteratur, 168 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.