Jag har två böcker som jag brukar använda för årskurs tre när vi undervisar om värdegrunden, allas lika värde och rasism. Eftersom de passar bra att använda tillsammans så tipsar jag också om dem i samma inlägg.

Små människor, stora drömmar: Rosa Parks med text av Maria Isabel Sánchez Vegara och bild av Marta Antelo berättar på ett enkelt och elevnära sätt om den lilla flickan Rosa som växer upp på 20-talet i Alabama, USA och om hur hon i arbetet på gården får med sig en stark känsla för rättvisa och solidaritet. Hon drömmer om en värld där alla människor kan hjälpas åt och arbeta tillsammans för en värld där alla oavsett färg på huden kunde utbilda sig och skapa ett gott liv. Både text och bild är något barnsligt utformade varför jag emellanåt har använt den här boken med yngre åldrar för att återkomma till Rosa Parks öde senare under lågstadiet och då utgått från Rosas buss av Fabrizio Silei (text) och Maurizio A. C. Quarello (bild).

I den tar Morfar med Ben till Detroit, äntligen är det dags för honom att få se den där grejen som morfar lovat så länge. När de kommer fram till Henry Ford Museum blir Ben tveksam, ska morfar visa honom bilar? Målet för deras resa är en gul buss, en gul buss som morfar själv rest med kvällen i december 1955 och som var skådeplatsen för en händelse som förändrade livet för många. Rosa Parks var den modiga medelålders kvinnan som en kväll bestämde sig för att det fick vara nog. Hon satt kvar på sitt säte i bussen fastän det fanns vita som ville ha hennes plats. Morfar berättar om Rosa Parks när de sitter på sätet där hon en gång suttit, Ben och vi andra får oss en lektion i civilkurage och mänskliga rättigheter.

Silei och Quarello som skrivit och illustrerat den här viktiga boken har lyckats levandegöra en historisk händelse med hjälp av fina illustrationer och en engagerande text. I nätbokhandlarna rekommenderas den till åldersgruppen 6-9 år och det är nog i det övre spannet som jag skulle använda den tillsammans med elever, jag har som tidigare nämnts använt den i årskurs 3.

Om boken

Små människor, stora drömmar: Rosa Parks, Maria Isabel Sánchez Vegara, Marta Antelo, Bookmark förlag, (2020), 6-9 år, 36 sidor


Om boken

Rosas buss , Fabrizio Silei, Maurizio A. C. Quarello, Alvina Förlag (2013), 6-9 år, 40 sidor


2 kommentarer

inspiratörer – små människor, STORA DRÖMMAR – och dagarna går … · november 8, 2021 kl. 19:27

[…] förlag har ett hely gäng bilderböcker på temat och jag har bland annat skrivit om böckerna om Rosa Parks, Malala, Jane Austen, Anne Frank och nu är det dags att läsa en pekbok. I den här ingår ett […]

Pricken – Boktips för unga · mars 5, 2022 kl. 10:27

[…] Så långt så funkar den utmärkt att läsa också i skolan, men jag vet att vi aktivt valde bort den när vi jobbade kring tolerans och värdegrund på lågstadiet i min förra skola. Att alla, oavsett färg och mönster på pälsen, är precis lika mycket älskade och precis lika värda att få vara med i gemenskapen är lätt att ta till sig. Det som kan komplicera det hela är att när man arbetar och verkar i en mångkulturell skola där eleverna inte i vardagen reflekterar över färg på huden så måste den vita normen som presenteras i boken verkligen diskuteras. Med medveten planering och rejält med tid avsatt för diskussion under och efter högläsningen så menar jag att det här är en klassiker som fortfarande fungerar. Den är en bok av sin tid och böcker som kan passa att läsa högt i samma tema är någon av de böcker som finns om Rosa Parks (jag tipsar här). […]

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.