På bokrean så kan man ibland hitta klassiker i nytryck och precis så var det för mig. Jag tog Pricken av Margret Rey i min hand och bestämde mig för att köpa. Den här charmiga bilderboken som kom 1945 i USA, översattes 1949 av Astrid Lindgren och som hittills kommit ut i 10 upplagor här i Sverige, funkar den att läsa i dagens skola?

Mitt svar är ja och nej. Jag skulle inte alls tveka att läsa den tillsammans med mina barnbarn, det är en söt och färgglad bilderbok som kan leda till hur mycket samtal som helst. Den väcker känslor av en kärleksfull familj där alla får vara precis som de är men där det finns en tanke om hur andra skall uppfatta att Pricken är prickig och inte helvit. När familjen far för att besöka släkten och lämnar Pricken ensam hemma så brister hjärtat. Han tar sitt lilla knyte och vandrar iväg. Det är sorgligt och orättvist och som tur är så vänder det hela, han hittar kaniner som ser ut som han och så slutar det hela med en fest där alla äter och dricker och har trevligt med berg av morötter.

Så långt så funkar den utmärkt att läsa också i skolan, men jag vet att vi aktivt valde bort den när vi jobbade kring tolerans och värdegrund på lågstadiet i min förra skola. Att alla, oavsett färg och mönster på pälsen, är precis lika mycket älskade och precis lika värda att få vara med i gemenskapen är lätt att ta till sig. Det som kan komplicera det hela är att när man arbetar och verkar i en mångkulturell skola där eleverna inte i vardagen reflekterar över färg på huden så måste den vita normen som presenteras i boken verkligen diskuteras. Med medveten planering och rejält med tid avsatt för diskussion under och efter högläsningen så menar jag att det här är en klassiker som fortfarande fungerar. Den är en bok av sin tid och böcker som kan passa att läsa högt i samma tema är någon av de böcker som finns om Rosa Parks (jag tipsar här).


Om boken

Pricken av Margret Rey, H.A. Rey, Rabén & Sjögren, (2019), 3-6 år, 32 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.