Under är en fin bok för unga skriven av Anna Ahlund och illustrerad av Johan Unenge. Vi får träffa ett kompisgäng som alla får varsitt kapitel i denna kollektivroman. Platsen är Uppsala och för den som känner till staden kan jag tänka mig att läsningen blir ännu finare. Först får vi lära känna Lukas. Han rör sig genom korridorerna i skolan till tonerna av julmusik och när han öppnar sitt skåp faller ett kuvert ut. I det finns en bild på staty föreställande en naken man med ett instrument som hans kompis Feven tror är en harpa. Dorian, en annan kompis påpekar att det är en lyra. Statyn står på Gamla kyrkogården och alla vill följa med Lukas dit. De är säkra på att någon vill att han ska gå dit och att något fantastiskt ska hända. En efter en får vännerna ett kuvert i sitt skåp och genom dem tas vi med runt Uppsala, samtidigt som vi får veta mer om karaktärernas liv.

Det jag gillar extra mycket med Ahlunds böcker är att karaktärerna får vara precis som de är, utan att det görs någon stor grej av det. Vänner har olika pronomen, olika sexualitet, olika ursprung, precis som det är. Speciellt sant är det bland de ungdomar jag möter varje dag och det här är utan tvekan en bok jag kommer att rekommendera dem att läsa. Extra bra är det att Ahlund lyckats med konststycket att skriva en bok som språkligt är enkel, men ändå vackert skriven och dessutom innehållsmässigt komplex. Det finns en massa saker som bara nämns kort, vilket gör Under till en perfekt bok att läsa gemensamt i en klass. Samtal om karaktärerna och vad som händer dem kommer att lyfta läsningen ännu ett snäpp. Det hade också varit kul att låta eleverna skriva om lokala platser inspirerade av platserna som personerna i boken besöker i Uppsala. Unenges illustrationer är fina och bidrar till stämningen. Porträtten är tillräckligt otydliga för att fantasin ska gäckas, men tillräckligt tydliga för att ge en bild av karaktärerna. Under är en bok som är fin på väldigt många sätt och jag rekommenderar den varmt. Den passar både på högstadiet och gymnasiet.


Om boken

Under av Anna Ahlund (text) och Johan Unenge (bild), Natur & kultur, (2023), Unga vuxna, 150 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.