Persepolis är Marjane Satrapis självbiografi i serieform och den gavs ut på nytt i januari av förlaget Galago. För den som vill lära sig mer om Iran är det här en utmärkt ingång. Bokens första delen handlar om den iranska revolutionen 1979 sedd ur flickan Marjanes ögon. Flickan som vill bli profet och som inte förstår varför man blir mer religiös om man tar på sig en sjal. På ett rättfram och ärligt sätt får vi ta del av en spännande period i ett intressant land. Därefter följer en orolig tid i Iran då de befinner sig i krig med grannlandet Irak. Även här lär jag mig massor om en del av historien som sällan når skolans undervisning.

Marjane Satrapi skickas till Europa då hemlandet inte är säkert och lever där ett helt annat liv än i sitt hemland. Hon är något av en rebell och när hon till slut återvänder till hemlandet blir det ganska komplicerat. Allt är som hon minns, men samtidigt helt annorlunda. Många ser henne som västerlänning och hon passar inte riktigt in. Lösningen blir att skratta år eländet, men helst av allt vill hon bara gömma sig.

Persepolis är en snyggt tecknad grafisk roman, enkel i sin svartvita utformning, men med ett allt annat än enkelt innehåll. Vissa böcker gör att du vill lära dig mer och Persepolis är en sådan bok. Att använda den, eller delar av boken, i undervisningen kommer mycket troligt att väcka ett intresse hos eleverna. Klart är att Persepolis i alla fall gjorde det hos mig.


Om boken

Persepolis av Marjane Satrapi, Galago, (2023), 350 sidor

Utgavs första gången 2000


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.