Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba är ingen bok skriven för tonåringar, men en bok om tonåringar och jag tror att många av dem skulle kunna uppskatta att läsa om Elijah. För Elijah gick det nämligen bra och det ger hopp mitt i en eländig värld där många saknar just det.

Det är en känslomässig berg- och dalbana att läsa Nicolas Lunabbas bok om de unga pojkar han möter och hur han räddade en av dem. En fantastisk insats, även om Lunabba själv tänker på alla dem han inte kunnat rädda. Den som ändå blir räddad heter Elijah och älskar att spela basket. Han har en mamma, men inget stabilt hem. Nicolas låter honom bo hos honom och när han ser Elijah sovandes på sin soffa undrar han vad han gett sig in på.

En familj kan se ut på många sätt och den familj Nicolas och Elijah skapar är verkligen annorlunda. Det växer fram en kärlek mellan dem och det är tydligt hur Elijah förändras av att ha någon som bryr sig om honom och som stannar kvar, men livet förändras till det bättre även för Nicolas.

Kritiken mot samhället är massiv och även om tonåringar kanske inte kan ta till sig allt, så tror jag att de kan beröras av de orättvisor som finns inbyggda i dagens Sverige, där vissa föds in i ett liv där de från början är chanslösa. Lunabba försvara verkligen inte kriminalitet och ursäktar ingen för att de haft en taskig barndom, men han visar att det går att vända en människas liv. Problemet är att eldsjälar inte kan rädda alla, det måste samhället göra.


Om boken

Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba, Natur & Kultur, (2022), 296 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.