I Vägen ut av Johanna Nilsson får vi träffa Maja som knappt varit utanför sitt rum på två år. Allt ger henne ångest och ibland funderar hon på om hon verkligen vill leva. Hennes pappa har tagit hennes nyckel till rummet så att hon inte kan låsa in sig och hennes mamma bara gråter.

Den enda Maja träffar är katten Pärla och en psykolog via zoom varannan vecka. Hon har också kontakter på nätet, men där använder hon andra namn och blir en annan person. Maja är nämligen övertygad om att ingen någonsin kan uppskatta eller tycka om den riktiga Maja.

Johanna Nilsson beskriver Majas ångest väl och även om det är väldigt svårt att förstå hur någon kan stänga in sig i sitt rum så länge, är det inte ovanligt. I enkel form sätter hon ljuset på ett problem som finns och som vi sällan uppmärksammar. Visst talas det om den ökade psykiska ohälsan, men att den innebär total isolering för många är det få som verkar veta.

Boken vänder sig till läsare från 13 år och är både till språk och innehåll passande för målgruppen. Det lättlästa blir inte banalt och jag blir glad åt att Nilsson lämnar Maja och läsaren med en gnutta hopp. Jag kan tänka mig att Vägen ut kan passa fint på högstadiet och på gymnasiets introduktionsprogram, men även för dem som inte ens tar sig dit.


Om boken

Vägen ut av Johanna Nilsson, Nypon förlag, (2023), från 13 år, 56 sidor, LIX 17

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.