Emma AdBåges bilderböcker vänder sig till åldergruppen 3-6 år, men handlar om barn som går i skolan vilket gör den passande även för lågstadiet. Gropen tilldelades Augustpriset 2018 och är ett riktigt skolgårdsäventyr som utsplar sig i gropen bakom skolans gymnastiksal. En plats som barnen älskar och de vuxna hatar. Där leker barnen vilda lekar, klättrar i träd och hoppar från stora stenbumlingar. Där finns också gul lera som aldrig tar slut och berättarens favoritplats Stora roten, där det går att leka en massa spännande lekar som björnmamma, koja eller kurragömma.

Gropen innehåller många, fina och innehållsrika illustrationer som visar allt som barnen hittar på. Text finns det på vissa sidor, men långt ifrån alla. Det är bilderna som talar och visar oss hur absolut fantastisk gropen är. För barnen alltså. De vuxna hatar gropen och säger att barnen kan dö om de leker där, eller i alla fall ramla och slå sig, men huvudpersonen har aldrig slagit sig där, utan bara i kuddrummet och där får barnen minsann vara utan att de vuxna klagar. När det så en enda gång händer att någon skadar sig i gropen förbjuder de vuxna barnen att vara där, men det är något barnen vägrar att acceptera. Tyvärr blir barnen rejält överkörda till slut och det känns lite sorgligt.

Gropen påminner mig om bäcken som rinner precis utanför skolgården på mina barns gamla grundskola. Bäcken som var full av härlig lera och som frös på vintern, så att alla kunde hoppa omkring och göra sönder isen och bli så där härligt blöta och leriga som bara barn kan bli. Bäcken som alla vuxna på skolan försökte förbjuda barnen att vara vid, men som de inte kunde hålla dem ifrån. Jag vet inte hur många gånger jag hämtade skitiga, blöta och lyckliga barn som lekt i bäcken och vet ni, jag tyckte att det var helt okej. Lika delar smärtsamt och komiskt var det dock att följa personalens kamp för att hålla barnen från vattnet.

Temat i Gropen är viktigt och tydligt barnanpassat där såväl bilder som text inbjuder till samtal. Kampen mellan barn och vuxna är väl beskriven och engagerar i alla fall mig. Jag tror att även barn skulle fastna för berättelsen om den fantastiska boken och i skolan skulle man på ett bra sätt kunna prata om regler kontra frihet.


Om boken

Gropen av Emma AdBåge, Rabén & Sjögren, (2018), 3-6 år, 32 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.