Känner ni Humlan Hansson? 2020 vann Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson Augustpriset för Humlan Hanssons hemligheter och nu är det dags att tipsa om fortsättningen som heter Hola Humlan Hansson. I den här boken går Humlan i sexan och det närmar sig jullov. Hon längtar efter en paus från hästtjejerna i klassen och nu ska hon och bästisen Nour åka med Humlans familj till Spanien. De båda kompisarna ser mycket fram emot att semestra tillsammans och precis som i den tidigare boken så händer det mesta när Humlan är i gång. Kristina Sigunsdotters text är humoristisk och samspelet mellan den och de emellanåt absurda bilderna i svartvitt som Ester Eriksson gjort är underbart. Jag är mycket förtjust i att arbeta med böcker i skolan som inte är för långa och där man kan diskutera både text och bild. Just med Humlan Hanssons liv och leverne så finns där möjligheter att välja bara ett kapitel och läsa högt, samtala om samspelet mellan text och bild och bygga på med skrivuppgifter. Hela boken är härlig men om man bara vill ge ett smakprov och locka till läsning så kan de här vardagsnära och samtidigt helt crazy böckerna passa bra. Jag tänkte genast på den metod som Anne-Marie Körling beskriver i Väck Läslusten i skolan – ta upp en bok, högläs 90 sekunder och efterarbeta eller inte. Hola Humlan Hansson kommer leverera i ett sådant sammanhang.


Om boken

Hola Humlan Hansson, Kristina Sigunsdotter, Ester Eriksson, Natur & Kultur, (2021),

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.