Augustpriset för barn och ungdom gick i 2020 till Humlan Hanssons hemligheter, den är skriven av Kristina Sigunsdotter och bilderna är gjorda av Ester Eriksson. Stor del i magin med boken är samspelet mellan text och bild och där finns något lekfullt och sorgesamt, diksbänksrealistiskt och fantasifullt som gör hela läsupplevelsen. Tänk Barbro Lindgren i nutid så hamnar man nära.

Humlan går i femman, hon har varit sjuk i vattkoppor och när hon kommer tillbaka till skolan så har bästisen börjat hänga med hästtjejerna. Kommer Nour avslöja alla Humlans hemligheter för de där andra nu? Humlan känner sig förstås övergiven – skoldagarna blir väldigt långa när man sitter på toa, hemma har Humlan faster Fanny som är konstnär som vän men faster mår inte så bra. Pappa och mamma verkar inte särskit kära och livet är helt enkelt inte enkelt.

Det här är en härligt charmig bok som sätter fingret på den svåra period i livet som många barn i tio-elvaårsåldern genomgår. Bästisen är kanske inte längre bästis, barnlivet är på väg att ta slut och sättet att uppfatta världen förändras. De svartvita bilderna är perfekta till texten och de är både humoristiska och mycket allvarliga, inte alls gulliga. Humlans Hanssons hemligheter är en bok som passar utmärkt att läsa tillsammans i en klass på mellanstadiet och frågor som hemligheter och lögner, psykisk ohälsa, gnissel i familjen och vänskap är teman som kan passa att diskutera.

Lärarhandledning finns hos förlaget Natur & Kultur.


Om boken

Humlan Hanssons hemligheter, Kristina Sigunsdotter, Ester Eriksson, Natur & Kultur, (2020), 9-12 år, 107 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.