Läsvärld – tappade tänder, monster och myror är en helt nyutkommen antologi där Anne-Marie Körling har samlat olika typer av texter som passar extra bra att läsa när man lärt sig läsa, eller undervisar elever som just lärt sig läsa. I Antologin presenterar texter i flera genrer och de är alla illustrerade av olika konstnärer, just de olika bildvärldarna tycker jag berikar alla de texter som samlats ihop för att bilda den här läsvärlden. Jag möter fantasterier och skrämmande monster, dikter och sagor jämte vardagsberättelser som den om Dunne som börjar skolan och Leo som ljugit om en lös tand. Jag har många favoriter bland innehållet i den här antologin och det är härligt befriande att på ena upplaget läsa den humoristiska texten om häxorna som åker buss för att på nästa möta texten om fågeln i mig som flyger vart den vill.

Samlingen är en fin utgångspunkt för alla de föräldrar och lärare som vill presentera texter av olika slag och som söker texter som det är lätt att samtala kring. Urvalet är varierat och fungerar fint för elever i de första skolåren, syftet är förstås att öppna nya läsvärldar för den som läser eller lyssnar men också att presentera många olika textgenrer. För min del så skulle jag använda den som högläsning återkommande under förskoleklass och skolår 1, fylla på med uppgifter runt texterna som har fokus på samtal, fånga elevernas tankar och reflektioner samt skapa eller skriva något till varje text.


Om boken

Läsvärld, red Anne-Marie Körling, En bok för alla (2022), 108 s

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.