En bok som trendar på #booktok och som också blivit tv-serie på Netflix är En av oss ljuger av

En av oss ljuger börjar i klassiskt Breakfast club-manér på en kvarsittning. Det är fem personer där och de har alla tagits för att de haft med en mobiltelefon till lektionen. Telefoner som de inte sett tidigare och bestämt hävdar inte är deras. De fem representerar olika stereotyper från High Scool, vilket också det får tankarna att gå till Breakfast Club och precis som i filmen är det inte så enkelt att de är en utstött tönt, en pluggis, en sportfåne, en prinsessa och en värsting. Ja, ni känner igen dem. Bli nu inte avskräckta av den på ytan stereotypa berättelsen, för det här är en riktig underhållande bok som är väl värd att lägga några timmar på.

Vi får möta Bronwyn, studenten som lyckas med allt, Addy, som är populär och ihop med kaptenen för skolans fotbollslag, Cooper, baseballstjärnan som alla skolor vill värva, Simon, den utstötte som driver en app där hemligheter och skvaller om skolans elever läggs ut och slutligen Nate, värstingen som har en villkorlig dom efter att ha langat droger. Mitt under kvarsittningen dricker Simon en mugg vatten och får därefter en allergichock. Ingen lyckas hitta hans adrenalinspruta och även de som brukar finnas på skolsköterskans kontor är försvunna. Simon dör och de fyra andra blir självklart misstänkta för att vara inblandade i det hela. De börjar kallas The Bayview four och efter Simons begravning publiceras inlägg om deras hemligheter, vilket ger dem alla motiv att döda Simon.

Kombinationen av pusseldeckare och highskolhistoria funkar fint. Karen M. McManus skriver rappt och det är svårt att sluta läsa. Varje karaktär utvecklas under bokens gång och även om det går lite snabbt i slutet är det en bra historia. Det finns dessutom en hel del att diskutera inte minst kring stereotypa roller, utsatthet, rykten och det inte sällan svåra livet som tonåring.


Om boken

En av oss ljuger av Karen M. McManus, Albert Bonniers förlag, (2021), vuxen, 380 sidor

Originaltitel: One of us is lying Översättare: Jan Risheden

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.