Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata är en lågmäld feelgoodroman på japanskt vis. Huvudpersonen Keiko Furukura är fyrkantigare än de flesta och beroende av rutiner för att kunna fungera. Hon har alltid varit annorlunda men hittat ett liv som passar henne. Sedan många år arbetar hon i en liten närbutik och spelar rollen som den perfekta anställda varje dag. Att spela en roll är det som får henne att känna sig normal.

Människorna runt Keiko förstår inte riktigt hennes val av liv och tycker att det är dags att hon skaffar sig ett bättre och mer normalt liv Ett fast jobb som utmanar mer än det hon har och inte minst en man. Kvinnor i hennes ålder ska inte leva utan en man. Keiko själv trivs egentligen precis som det är, men någonstans faller även hon för omgivningens krav och när som de flesta andra en längtar efter att passa in och anses vara normal.

Hur mår fröken Furukura? är en riktigt fin bok om en riktigt annorlunda kvinna. Jag trodde kanske inte att det var någon bok för ungdomar, då huvudpersonen är lite äldre, men flera av mina elever har läst och tyckt mycket om den. Det är anledningen till att jag delar tipset här. Jag ska säga att jag inte arbetat med boken i undervisningen, men tre saker gör att jag funderar på att göra det. För det första är det en tunn bok och tunna böcker är bra i undervisningen, boken utspelar sig i Japan som är ett land många unga är intresserade av och dessutom verkar boken vara omtyckt av unga och stor på Booktok.


Om boken

Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata, Lind & co, (2020), 165 sidor

Originaltitel: Konbini ningen

Översättare: Vibeke Emond

Engelsk titel: Convenience Store Woman

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.