Hur länge ska hon ligga där?

(s.14)

Det frågar 4 och ett halvt-åriga Putte sin storasyster Malva en sen kväll när han som vanligt sparkar på henne i våningssängen. Hon som ligger i jorden är mormor och de båda barnen längtar efter henne. De frågar föräldrarna som berättar att man kan tro och tänka olika om vad som hänt med mormor, kanske är hon en ängel med vita vingar eller så kanske det är så som mormor själv sa: när det är slut är det slut. Malva och Putte tycker att det låter förfärligt ensamt och kallt att ligga nergrävd i jorden så planen blir att köpa livsmedel, gräva upp mormor och sedan ge henne lite gott att äta så att hon vaknar upp igen. De genomför sin plan en månskensnatt och när polisen kommer till kyrkogården för att se vad som händer där så får barnen möta en oväntat klok vuxen som kan hjälpa dem vidare i sorgen och saknaden. Vi gräver upp mormor av Måns Gahrton är skriven i korta kapitel och till varje kapitel finns en illustration gjord av Johan Unenge, texten är lättläst men kanske är det ändå inte en bok som jag rekommenderar till egen tystläsning. Det här är en text som det ska pratas om, där barn kan får möjlighet att dela med sig av tankar och frågor och som man som pedagog måste återkomma till.

Böcker om sorg hos barn är något som ofta efterfrågas, många barn och elever upplever att en mormor eller annan släkting går bort och då är det här en fin högläsningsbok att tipsa föräldrar om. Den passar också mycket fint att läsa som högläsning för yngre åldrar, där finns många öppningar för samtal kring död, liv och tro. Samtidigt som den berör de svåraste frågor så gör den det med värme och en glimt i ögat som leder till fniss och igenkänning. Jag rekommenderar den här boken till årskurs 1 eller 2 och särskilt bra passar den förstås i SO-arbetet när man vill ha en ingång i samtal om elevnära livsfrågor.


Om boken

Vi gräver upp mormor av Måns Gharton & Johan Unenge, En bok för alla (2022), 88 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.