Jag kan inte låta bli att tipsa om en av de bilderböcker som jag använt många, många gånger i undervisning med yngre elever (framförallt i SvA). Det är Vår i Bullerbyn av Astrid Lindgren som man bara inte får missa! I den här bilderboken är det just bilderna som jag återkommit till gång på gång, texten är emellanåt sådär men Ilon Wiklands bilder är ljuvliga. De passar att samtala om, de passar att samla ord utifrån, de passar att skriva till och de passar att inspirera till utflykter och lek.

Visst är det så att boken kom första gången 1965 och den är en bok av sin tid. Barnen lever ett liv som kanske är långt ifrån det som barnen lever idag men känslan av vår, känslan av värme, ljus och grönska som väcker livsandarna, den återkommer varje år också hos barn 2022. Jag har skrivit det många gånger här på bloggen men jag envisas med mitt mantra – var inte rädda för att använda böcker i undervisningen som i första åsynen vänder sig till yngre barn. Våra skolbarn är emellanåt nästan tonåringar innan de ens börjat skolan och kan vi ge dem tillfälle att stanna kvar i barndomen ett tag till så är det inte alls dumt. Leka utomhus i ett vitsippshav. Picknicka i vårsolen. Blöta ner sig i bäcken och elda i skymningen. Sådant hör fortfarande barndomen till om man frågar mig.

Som med många av Astrid Lindgrens texter så kan man höra henne själv läsa ur boken, på SVT Play finns det ett klipp att hitta som passar bra att använda.


Om boken

Vår i Bullerbyn av Astrid Lindgren och Ilon Wikland, Rabén & Sjögren (2019), 40 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.