Lars Klinting är en pålitlig författare och illustratör när man letar efter bilderböcker att använda i undervisningen. Vem har inte jobbat med böckerna om Castor? Castor odlar är en favorit och samspelet mellan text och bild är verkligen fenomenalt. Jag skulle också kunna skriva om den fina sagan om lejonet Leopold som har blivit så gammal att han varken ser eller hör. Djuren i djungeln tycker att han är ganska värdelös men vips, när något oväntat händer så kan lejonet trots sin ålder bli räddningen. Saga med sensmoral som alla kan ställa upp på. Humor och en mjuk människosyn är något man hittar också i Örjan – den höjdrädda örnen.

Örjan – den ståtlige kungsörnen ser sina kamrater flyga långt upp i skyn, han håller sig mest på marken. Han drömmer i smyg om att kunna flyga som de andra men han vågar inte. Då kommer den minsta av skogens fåglar, kungsfågeln, till hjälp. Örjan bestämmer sig för att våga försöka och det är inte enkelt att våga utmana sina rädslor. Med hjälp av den lilla fågeln så inser han att han vågar sväva fritt!

Många år när jag jobbade i årskurs ett så använde vi den här boken som högläsningsbok under arbetet med bokstaven Ö. Örnen är en spännande fågel att arbeta tematiskt kring och man kan mäta upp vingspann, se korta filmer om hur den jagar och såklart samtala om hur den allra minsta fågeln kan hjälpa den största. Bara för att man är störst är man inte alltid tuffast och modigast …

Vill man fylla på så finns boken inläst som ljudbok och som animerad film.


Om boken

Örjan – den höjdrädda örnen, Lars Klinting, En Bok för Alla (2022), 6-9 år), 32 sidor


1 kommentar

och dagarna går … · april 28, 2022 kl. 09:06

[…] här texten är också publicerad på bloggen boktips för unga där jag och Enligt O samlar tips om litteratur som passar extra bra att använda i undervisning. […]

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.