Den danske tecknaren Jan Kjaer har en alldeles egen stil när han skriver lättlästa böcker för nybörjarläsare i serien om Magi-Nomerna. Han är mycket noga med att bilderna skall hjälpa läsaren att förstå innehållet och samspelet mellan ord och bild är starkt. Första delen i serien heter Haj-svärdet och i den får vi följa med den orangea nomen Vian vars magi inte fungerar. Han kan tala med djur och när han tar sig under ytan så får han hjälp av djuren där och hittar ett haj-svärd som hjälper honom med de magiska krafterna.

Serien om Nomerna består av 5 olika böcker (jag antar att det kommer en bok nummer sex eftersom det finns 6 olika typer av nomer) och de passar utmärkt för de läsare som kommit på hur man gör när man läser men ännu inte fått ett riktigt flyt. De är skrivna med korta kapitel och stor användning av högfrekventa ord och passar mycket bra att tipsa de elever om som vill läsa en spännande kapitelbok. Berättelserna är äventyrliga och samarbete och vänskap premieras vilket gör att det finns mycket att samtala om när man läser böckerna tillsammans.

På Jan Kjaers hemsida finns mycket extramaterial att utforska, det är på danska men en hel del går utmärkt att använda. Jag gillar särskilt hur Jan Kjaer har lagt upp små filmer och olika instruktioner för hur man kan teckna egna superhjältar. Missa inte det!

Böckerna finns som ljudbok men eftersom bilderna är viktiga för berättelserna så rekommenderas att ha tillgång till bilderna när man läser.


Om boken

Nomerna 1: Haj-svärdet, Jan Kjaer, (2019), Hegas förlag, 40 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.