Nora Dåsnes har med sin grafiska dagboksroman för mellanåldern skapat en alldeles underbar läsning. Vita lögner, röda hjärtan är skriven av Tuva. Hon ska börja sexan och är spänd på hur det ska bli efter sommarlovet, hon längtar efter att träffa sina kompisar igen och särskilt längtar hon efter att leka i skogen. När så sexan börjar så visar det sig att klyftan mellan de tjejer som är ”mogna” och sminkar sig och mest går runt och är coola och tjejerna i klassen som vill leka, spela fotboll och bygga på basen i skogen. Tuva känner sig vilsen, är det möjligt att både leka och använda mascara? I Tuvas dagbok så får man följa med i hennes vardag, genom serier, bilder, SMS, listor och korta anteckningar så kommer man henne nära och extra komplicerat blir det när Tuva börjar misstänka att hon är kär. Kompisstrul, pubertet och förälskelse i en charmig mix gör den här boken helt oemotståndlig. Eftersom bilderna och layouten är viktig för läsupplevelsen så rekommenderar jag att man läser den här boken i fysiskt format. Använder man den som högläsningsbok så behöver man projicera upp bilderna så att alla ser. Jag tänker annars att det här är en bok som är perfekt att tipsa lite läsovilliga elever i åk 4 och ev åk 5.

Det finns ett lärarmaterial till boken hos förlaget och här på bloggen har jag skrivit ett inlägg om hur man kan använda genren i klassrummet. Har man en elev som gillar den här boken så ska man absolut tipsa om Vera Svansons dagböcker skrivna av Moa de Bruin. Om inte de lockar mellanstadieelever till läsning så vet jag inte vad.


Om boken

Vita lögner, röda hjärtan av Nora Dåsnes (text och bild), Alfabeta bokförlag, (2020), 9-12 år, 256 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.