De allra flesta lärare jobbar med texttypen dagbok någon gång under mellanstadiet och jag själv brukar alltid börja med att läsa olika exempeltextssnuttar tillsammans med eleverna. Så glad jag blev när jag hittade till, och läste, Moa de Bruins dråpliga och mycket fnissframkallande Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster! Det är en perfekt bok att presentera i fyran, jämte ett gäng dagbok för alla mina fans av Jeff Kinney. Vera är 11 år och går i femman och hon längtar mycket efter att det ska bli halloween, då ska nämligen dramagruppen på skolan spela upp pjäsen om det lilla monsterbarnet. Vera hoppas på en roll i den samtidigt som hon längtar efter att det ska dyka upp en enda snygg kille på hela skolan. Kompisen Lise är Veras vapendragare och de hänger med varandra för det mesta ända tills den dag då den lilla monsterdockan försvinner, Lise berättar att hon är kär och Hugo gör entré.

Den här dagboken är skriven i korta, rappa kapitel som verkligen kan fungera både som högläsning och locka till egen läsning. Veras familj är helknasig och helhärlig på samma gång, det är vardag blandat med slap-stick och flera av dagboksanteckningarna är perfekta att använda som exempeltexter. Vill man så kan man jobba vidare med t ex skrivuppgifter, serier eller illustrationer. Veras äldre bror vill bli berömd på You-tube och i min egen undervisning så kanske jag skulle kroka i det ämnet. Så kul det vore att låta eleverna göra en videodagbok. Pappa är taco-fantast och varför inte muntligt beskriva sin drömtaco? Eller beskriva den äckligaste smoothie man skulle kunna tänka sig …

Boken finns som inbunden, e-bok och ljudbok och är första delen i en serie som fortsätter med Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende.


Om boken

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster, Moa de Bruin (text), Annika Bäckström (bild), Rabén & Sjögren (2020), 9-12 år, 208 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.