Jag samlar på fina bilderböcker med jultema och jag försöker presentera en varierad kompott av bilderböcker för mina elever. Nytillskottet i år är Gunilla Hanssons Nu är det riktig jul som just kommit i nyupplaga hos En bok för alla. Boken är ursprungligen från 80-talet och kom då under titeln Julstök hos Max och Mia och den har underbara illustrationer som handlar om det där vardagsstöket man måste igenom innan julstämningen verkligen kan infinna sig. För mina elever i årskurs 1 så var det här en perfekt bilderbok att läsa tillsammans för att komma in i julens sysslor, ingen av mina elever firar jul i sina hem men de har ju ändå ett julpyntat samhälle runt sig och då var det här en utmärkt bok att närma sig julen på. Samtidigt som vi läste så arbetade vi med att på olika vis befästa de ord som är centrala i traditionerna kring jul och aktiviteterna har varit många. Vi har förstås smakat pepparkakor, vi har letat ord i bilder, smättat ord uppsatta på tavlan med flugsmällor och skrivit ord och meningar till bilder. Jag har en julby som vi packar upp där husen ser ut som pepparkakor och den är i centrum under de tre sista veckornas arbete innan jul. En klassisk julbok som jag jobbar utifrån är Byn som glömde att det var jul av Alf Pröysen som är en söt saga om en by som glömmer att det är jul och där är det de gamla bondesamhällets traditioner och sysslor man möter. De två böckerna bildar alltså en fin duo när man vill visa olika sorters sätt att förbereda sig inför julen.


Om boken

Nu är det riktig jul, Gunilla Hansson, En bok för alla (2021), 32 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.