Det finns en ålder då många barn längtar efter ett eget djur, helst av allt kanske en hund eller katt. För alla dem passar Ett väldigt bra litet djur med text av Emi Gunér och bild av Luciano Lozano. Simon är snart 8 och han önskar sig inget annat på sin födelsedag än ett eget husdjur. Den där stränga och omständliga mormor är allergisk så inget med päls men kanske fiskar eller vandrande pinnar. När födelsedagen kommer är där inte ett enda paket med lufthål, Simon och kompis Ville bestämmer sig för att fixa något minst lika bra – en köttätande växt! I skolan är det mest prat om vart alla skall resa på lovet och Simon vet att i hans familj skall de inte resa någonstans men så en dag uppenbarar sig den bästa av möjligheter. Kan det vara sant att han ska få passa en hamster?

Det här är en fin högläsningsbok som passar fint att läsa för alla djurälskande barn. Fylld av vardagsliv och känslor som är lätta att identifera sig i och jag kan tänka mig att den också kan passa som egenläsning för relativt goda läsare i åk 2 och 3. Emi Gunér är duktig på att beskriva vardagsliv med skola, kompisar och familj på ett vis som är lagom humoristiskt, varmt men ändå inte helt sorgfritt och jag kan tänka mig att de elever som är vana vid action och slap-stickhumor a la Kapten Kalsong finner den här boken lite långsam och smått tråkig. De elever å andra sidan som vill läsa om en kille som fullkomligt älskar djur – de ska välja den här!

Boken finns som inbunden, e-bok samt ljudbok.


Om boken

Ett väldigt bra litet djur, Emi Gunér, Luciano Lozano, En bok för alla (2021), 6-9 år, 167 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.