Ossian och Samuel har föräldrar som jobbar väldigt mycket. De har barnflickor som inte är direkt snälla, men när nannyn Petronella börjar jobba hos dem blir allt så mycket bättre. Petronella kan få regnet att försvinna och bjuder på fika på en solig balkong, trots att det regnar på andra sidan huset. Hon har också vänner som har en fantastisk antikvitetsaffär och vet vägen till en riktigt annorlunda simskola, där en sjöjungfru är simlärare. I boken Ossians ovanliga nanny av Ylva Karlsson, fint illustrerat av Katarina Strömgård, tas vi med till en värld där fantasi och verklighet möts.

Fantasin sprudlar och det är lätt att dras med i denna fantastiska historia. Läsningen föder frågor om fantasi och verklighet och om hur föräldrar och barn ska kunna komma överens bättre och samtal kring hur mycket mammor och pappor egentligen ska jobba. Det verkar dessutom vara tråkigt att vara vuxen tycker Ossian och Samuel, som med undantag av Petronella, helt verkar ha tappat sin fantasi.

Ossian och Samuel funderar över vem Petronella egentligen är. Kanske är hon en häxa, men i så fall en väldigt snäll och kreativ sådan. Hur som helst är hon ingen vanlig tant och verkligen en nanny utöver det vanliga. Hon har en cykelkorg som rymmer hur mycket som helst och visst är det konstigt att hon kan locka lejon till sovrummet.

Det som är extra bra med Ossians ovanliga nanny är att det fantasifulla och sagobetonade kombineras med en ganska brutal verklighet. En del allvarliga frågor som mobbing, självkänsla och ensamhet tas upp. Det gör att det inte bara är en bok för de allra yngsta även om den rekommenderas för åldrarna 6-9, utan säkert funkar upp på mellanstadiet också, i alla fall i år 4. Ylva Karlsson har skrivit en riktigt bra högläsningsbok som även den som läser roas av.


Om boken

Ossians ovanliga nanny av Ylva Karlsson (text) och Katarina Strömgård (bild), Hippo Bokförlag, (2012), 6-9 år, 188 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.