Jag har sådan tur att jag har en boklangare i min närhet. Förutom att jag själv är en sån som prackar på folk böcker till höger och vänster så har jag alltså en småbarnsförälder och kollega  som har full koll på bilderböcker. Jag själv har ett ganska ok och hyfsat beprövat lager men hon hittar alltid någon ny som vi bara måste pröva. För ett tag sedan kom hon med Under mattan. Alltså hur underbar är den inte! Sara Lövestam har skrivit en humoristisk och slagfärdig text och Per Gustavssons bilder är som vanligt helt suveräna. Igenkänningen på allt skräp, alla konflikter och gnäll, alla monster som sopas under mattan för att de sedan ska börja leva ett eget liv – och såklart sluta i en rejäl urladdning – är så klockren. Aldrig är väl luften så lätt att andas som när man har skakat den där mattan, vädrat ut och kan börja om med ett helt slätt och fint golv att leka på igen.  

Det här är en bilderbok som enligt förlaget vänder sig till åldrarna 3 – 6 men jag menar att den passar utmärkt att använda i undervisningen även med äldre elever. De riktigt små barnen kan nog bli skrämda av de uttrycksfulla och känslosamma bilderna som bara svämmar över av frustration och stök. Det är lätt att identifiera sig med det lilla barnet och i bilderna antyds det att det finns farliga grejer där under mattan mest hela tiden. När monstren sedan släpps lösa så väller de fram. För mina elever i åk 2 är den här berättelsen perfekt. De är stora nog att hantera de ganska läskiga bilderna och förstå sig på det faktum att sopa något under mattan både kan användas bokstavligt och bildligt. Med fokus i språkutvecklande undervisning, värdegrund och kunna sätta ord på och hantera sin känslor så kan den här bilderboken passa mycket bra. Hitta ord för det man tänker och känner och kunna sätta sig in i hur andra tänker och känner, det är grejen.


Om boken

Under mattan, Sara Lövestam (text), Per Gustavsson (bild), Lilla Piratförlaget (2018), 32 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.