Helena Koch och Sara Heldt har med sin bilderbok Ritas svans skrivit den perfekta boken att använda på lågstadiet. Under de första åren i skolan arbetar man ofta med vikten av att vara sig själv och att utseende inte ska påverka någons värde eller popularitet. Alla barn, och ekorrar och möss, ska blir uppskattade för sin egen skull och det ska faktiskt inte spela någon roll om man har en vacker lurvig svans eller bara en lång och kal en som liknar en daggmask. Råttan Rita är egentligen ganska nöjd med sitt liv, hon bor i ett fint hus i staden och hon har hittat till lägenheternas kök där det finns delikatesser att mumsa på. När hon en dag kilar genom parken så ser hon hur barnen står och beundrar ekorren i trädets vackra svans och hon påminns om att inga människor gillar en råtta. Kan det vara så att det handlar om att Rita inte har en vacker svans?

Hon tittar sig i en kapsyl och bestämmer sig för att försöka anstränga sig för att bli populärare, fru von Franz har ju faktiskt en hatt med en härlig krage. Sagt och gjort. Hon bestämmer sig för att ta på en lössvans, det borde ju funka eller? Från den fula råttan till en förtjusande ekorre i ett enda slag. Det hela slutar med att råttan Rita inser att den svans hon faktiskt har inte är så dum och att hon trots att den inte är den vackraste så kan hon både få en vän och vara en vän. Hon duger precis som hon är!

Kochs bilder är härliga och utmanar fantasin, de är liksom språket ovanligt gammaldags och både bildspråk och texten tror jag utmanar dagens barn på ett utmärkt sätt. Bilderna är detaljrika och skildrar vindar och skafferier, hatthyllor och salonger och det är verkligen som att stiga in i en svunnen tid. Texten är lite längre och den innehåller en vokabulär som brätten, spröda och plirade. Utöver det så är meningarna konstruerade med bisatser i ett böljande ordsvall. Budskapet är elevnära och eleverna är ofta vana vid djur som huvudkaraktärer men det hela presenteras på ett ovanligt vis. Boken passar inte till de elever som jag vanligen undervisar eftersom de behöver börja sin litteraturläsarbana i texter och bilder som de tydligare kan identifiera sig med. Med det sagt så rekommenderar jag boken varmt till alla som undervisar i grupper som har språkligt starkare elever. Läs och diskutera!


Om boken

Ritas svans, Helena Koch, Sara Heldt, Bonnier Carlsen (2021), 6-9 år, 32 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.