Idag avslöjar Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, vem de aderton bestämt ska tilldelas Nobelpriset i litteratur 2021. Säga vad man vill om Nobelpriset, men många av de bästa författarna finns på listan över pristagare. Jag vill gärna att mina gymnasieelever ska möta några av dem.

De senaste åren har jag haft ett läsprojekt i kursen Svenska 3 där fokus har legat på noveller och dikter av nobelpristagare. Bland annat har de läst några noveller utgivna av Novellix och texter ur samlingarna Nobeller och Fler nobeller, utgivna av En bok för alla. Tyvärr är de slutsålda, men jag har införskaffat mina exemplar på antikvariat. Det vore fantastiskt om de kom i nytryck. I det här inlägget är det dock nobelnoveller från Novellix som står i centrum. Novellix släpper i dagarna sin tredje ask med noveller av nobelpristagare och jag har använt några ut de två första askarna i undervisningen. Den tredje är dock beställd och jag återkommer med ett inlägg när jag hunnit läsa.

I asken Nobelnoveller 1 finns ”Dolly” av Alice Munro som handlar om ett gift par och en kvinna som visar sig vara viktig för dem båda. Den har uppskattats av eleverna. Även Orhan Pamuks novell ”Att titta ut genom ett fönster” passar målgruppen. Den utspelar sig i Istanbul på 50-talet och vi får följa två syskon som gör helt vardagliga saker, medan deras pappa packar för en resa. Vardagligt och välskrivet.

Även ”Till rum nitton” av Doris Lessing är riktigt bra, men allt för lång för att den ska vara smidig att använda. Några elever har dock valt att läsa den när jag efter vår gemensamma läsning låtit dem fördjupa sig i en valfri nobelpristagare.

Asken Nobelnoveller II innehåller bland annat novellen ”Recitatif” av Toni Morrison som handlar om två flickor som blir kvinnor och tre möten mellan dem. Att de tillhör olika samhällsklasser är tydligt, medan deras hudfärg inte avslöjas. Det här är Morrisons enda novell och det är en bra sådan. Favoriten i asken är dock Kazuo Ishiguros ”En familjemiddag” som utspelar sig under en middag, men handlar om så mycket mer. Ett öppet slut väcker många tankar, idéer och känslor.


Om böckerna

Nobelnoveller I med noveller av Alice Munro, Orhan Pamuk, Luigi Pirandello och Doris Lessing, Novellix, (2016)

Nobelnoveller II med noveller av Kazuo Ishiguro, Herta Müller, John Steinbeck och Toni Morrison, Novellix, (2018)

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.