Rätt som det är så trillar man på en bilderbok som bara går rätt in i lärarhjärtat. Så var det med Hundra – en fri hund av Kerstin Elias Costa. Som med många av de bilderböcker som jag tipsar om här så är läsåldern 3-6 år men jag använder bilderböcker genom hela lågstadiet och i mitt klassrum så samsas många elever som mår extra bra av att läsa och höra texter som samspelar med bilder. I den här ganska stillsamma bilderboken får vi möta Hundra, hunden som bor hos Hilma. Hon glömmer Hundra hemma när hon tar de andra hundarna på promenad och så beger sig Hundra ut i hösten.

Det är härligt att få uppleva lövhögarna och känslan av frihet genomströmmar henom ända tills det är dags att gå hemåt igen. Alla husen ser väldigt lika ut, som tur är så hör Hundra Hilmas snarkningar och slutet gott allting gott. Text och bild samspelar ovanligt fint och där finns flera ställen i boken där det passar att stanna och samtala om känslor, de val som Hundra gör och hur det kan kännas att vara fri för en stund. Och hur fint det är att komma hem.

Det här är en bilderbok som passar extra bra att arbeta med i förskoleklass eller i årskurs ett så här i de sprakande höstlövens tid!


Om boken

Hundra – en fri hund, Kerstin Elias Costa, Vombat förlag (2020), 6-9 år, 28 sidor


1 kommentar

hundra – en fri hund – och dagarna går … · oktober 2, 2021 kl. 09:40

[…] skriver jag om Hundra en fri hund av Kerstin Elias Costa på boktips för unga. Välkommen […]

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.