I Gränslösa sagor av Per Gustavsson och Mikael Thomasson delar de generöst med sig av sagor och metoder som de samlat på sig som berättarpedagoger och jag vill förstås tipsa om den här fina sagosamlingen!

Sagor är berättelser som färdats över världen, blivit berättade och modifierade utifrån olika kulturer och språks omständigheter och som skapar igenkänning i de flesta sammanhang. Sagor som har liknande tematik, bjuder liknande problem och utmaningar för karaktärerna och där list och mod ofta löser ut svårigheterna kan många förenas i och barn identifierar sig lätt med både djur och människor.  I just den här boken har Per och Mikael samlat sagor från länder som många elever i vår svenska skola har sina rötter i. Det är sagor från Syrien, Irak, Afghanistan, Iran, Turkiet, Somalia och Balkan. Syftet med just det här urvalet är att lyfta fram de flerspråkiga barnens kulturarv och hitta beröringspunkter med det västerländska.

Boken är en fin sagosamling men också en metodbok. Författarna presenterar ett antal övningar som passar att göra efter sagan. Eftersom boken delvis vänder sig mot pedagoger som undervisar elever med svenska som andraspråk så är det extra fokus på språkutvecklande aktiviteter. Att bearbeta sagan på olika sätt stärker förståelsen och språket utvecklas. Riktigt bra! Per och Mikael ger också konkreta och handfasta tips hur läraren kan blir en engagerande berättare, hur eleverna kan arbeta med berättande och hur man kan integrera sagorna i olika teman.

Det här är en bok som ska finnas i alla lärarrum. Att stärka kulturmötet genom berättandet är bokens undertitel och jag ser framför mig hur man kan öka berättandet både i klassrummet, på fritids och i förberedelsegruppen.

Hojt, hojt alla mina lärarkollegor! Det här är en angelägen bok som inspirerar!


Om boken

Gränslösa sagor, Per Gustavsson, Mikael Thomasson, Natur och Kultur (2020), 160 sidor


2 kommentarer

Lekfulla sagor – skapa gemenskap och glädje genom berättande – Boktips för unga · maj 9, 2022 kl. 15:54

[…] inte Gränslösa sagor och Värdefulla sagor som är sagosamlingar i samma […]

lekfulla sagor – en samling att äga! – och dagarna går … · maj 11, 2022 kl. 20:34

[…] inte Gränslösa sagor och Värdefulla sagor som är sagosamlingar i samma […]

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.